Videomarketing is dé manier om je doelgroep te bereiken en aan je te binden. In 2018 is deze manier van marketing aan zijn opmars begonnen en dit zet in 2019 zeker nog door. Steeds meer marketeers omarmen deze marketingvorm en met een goede reden. Wanneer we kijken naar de statistieken zien we namelijk het volgende; 50% van alle internetgebruikers zoekt naar een video voordat ze een winkel bezoeken (Google). En 79% van de consumenten geeft aan liever een video van een product te bekijken dan over het product te lezen (Wyzowl). Hierbij hoeft het natuurlijk niet alleen te gaan over goederen. Ook diensten zoals in het toeristisch bedrijfsleven kunnen met video perfect onder de aandacht van de doelgroep gebracht worden. Dit hoeft niet meteen een perfecte promotievideo te zijn waar je een gigantisch budget in steekt. Ook een korte video die je met je smartphone maakt, om bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen te geven, kan heel effectief zijn. De drempel om met videomarketing te starten ligt dus vaak onnodig hoog. Hierbij een aantal handige tips over hoe te starten met videomarketing.
1. Begin met een plan
Het is heel belangrijk om niet zomaar een video te maken. Bedenk wat je precies met de video wilt bereiken en wat je doel is. Wil je meer bekendheid genereren voor je bedrijf, meer kliks naar je website of de consument aanzetten tot een aankoop. Op het gebied van videomarketing is de voorbereiding cruciaal.
2. Doelgroep bepalen
Bepaal de doelgroep die je met de video wilt aanspreken. Dit hangt ook nauw samen met het doel van je video. Wanneer je je doelgroep hebt gekozen kun je de insteek van je video bepalen. Herkenbaarheid bij je doelgroep leidt tot meer vertrouwen en uiteindelijk tot het eerder bereiken van je doel.
3. Inhoud van je video
Nu je weet wat je doel en wie je doelgroep is, is het tijd om de video uit te denken. Wat gaat er gebeuren, wil je iemand aan het woord laten en wie dan, wat moet de setting van de video worden, waar ga je de video plaatsen en hoe lang moet deze dan duren. Wanneer je een videobedrijf inschakelt om de video te produceren zijn dit vragen die je samen kunt bespreken. Zo kom je, je doel en doelgroep in gedachte houdend, tot een goede inhoud en script voor je video.
4. Plaatsing
Belangrijk is om van te voren al na te denken over waar je de video gaat plaatsen. Je wilt natuurlijk wel dat de tijd en het geld dat je in de videoproductie hebt gestoken zijn vruchten afwerpt. Op welke kanalen is je doelgroep aanwezig? Afhankelijk van op welk kanaal je de video gaat plaatsen bepaal je ook het formaat en de lengte van je video. Is je doelgroep het beste op Facebook te bereiken, waarbij merendeel van de mensen de app via een smartphone bekijkt, dan werkt een vierkante of staande video het beste. De video’s die de mensen op Facebook bekijken worden grotendeels zonder geluid afgespeeld waardoor ondertiteling belangrijk is wanneer er gesproken wordt in je video. Ook kijken mensen vluchtig en snel waardoor je video niet te lang moet zijn. In de eerste paar seconde moet je de kijker weten te triggeren, met bijvoorbeeld een call to action, voordat ze verder scrollen.
5. Meten is weten
Wanneer de video is geproduceerd en geplaatst op de juiste kanalen ben je nog niet klaar. Om te kijken of je video ook effectief is geweest in het behalen van het gestelde doel moet je meten wat de resultaten zijn. Je doel kan gericht zijn op conversies, weergaven, zichtbaarheid of interactie. Door de prestaties van je video te meten kun je in kaart brengen wat werkt en wat niet. Zo kun je je volgende video optimaliseren en steeds beter je doelgroep en gestelde doel bereiken.
Bronnen: Sprout en Frankwatching