Hoe maak je je website toegankelijk voor 2025?

Wat is een toegankelijke website?

Openbare voorzieningen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Daar vallen niet alleen gebouwen en het openbaar vervoer onder, maar ook websites! Een toegankelijke website is een website waar iedereen de informatie die ze nodig hebben snel kan vinden zonder obstakels. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk, én nu al verplicht voor alle overheidsinstanties. Ook voor commerciële websites gaat deze verplichting over een paar jaar gelden. Tijd om nu al aan de slag te gaan!

Waarom is een toegankelijke website belangrijk?

De klantreis (customer journey) begint tegenwoordig vaak online. Je ziet een leuke activiteit of locatie voorbij komen op tv of Instagram en je wilt er meer over te weten komen. Helemaal als je bijvoorbeeld blind of slechthorend bent of in een rolstoel zit is het extra belangrijk om te weten of deze locatie voor jou ook toegankelijk is. Daarvoor kijk je dus op de website van de DMO of locatie zelf. Helaas levert een bezoek aan een website nog geregeld frustraties op voor bezoekers met een beperking. De informatie is vaak niet goed leesbaar, niet voorleesbaar, of moeilijk of niet te vinden. Zo kon een ervaringsdeskundige die blind is bij slechts 1 van de 5 attractieparken zelfstandig een kaartje kopen: ‘Een bezoeker met een fysieke beperking kijkt meestal als eerste of de locatie wel toegankelijk is’, vertelt projectleider Anouk Butterlin. ‘Wordt deze informatie niet gevonden, dan is dat een reden om het bezoek aan de website te beëindigen. Hoe toegankelijk de locatie misschien kan zijn, als het niet gecommuniceerd wordt verlies je klanten.’ (bron: toegankelijkerecreatie.nl)

En wie zijn deze potentiele klanten die je verliest? In Nederland, zijn er:

  • 250.000 mensen met een visuele beperking
  • 11.400 mensen die doof – en slechthorend zijn
  • 8% van de mannen die kleurenblind zijn
  • 20% van de bevolking is 65+

Tip: Speel de Accessibility Game om te ervaren hoe het is om een computer, tablet of telefoon te gebruiken voor mensen met een beperking.

Wat kan een toegankelijke website?

  • De tekst en titels kunnen met hulptechnologie omgezet worden in spraak of braille voor iemand die slechtziend of blind is
  • De buttons, links, afbeeldingen en PDF’s kunnen worden voorgelezen
  • De vakjes van invulformulieren kunnen worden ingevuld zonder ze daadwerkelijk te zien
  • Het contrast tussen de achtergrond en tekst is duidelijk voor iemand die kleurenblind of slechtziend is
  • Het lettertype en -formaat kan vergroot en veranderd worden
  • De tekst is te begrijpen voor iemand met dyslexie of laaggeletterdheid
  • De video’s hebben ondertiteling voor iemand die doof is
  • De website is navigeerbaar met het toetsenbord i.p.v. de muis voor mensen met een motorische beperking

Voor welke organisaties en welke diensten is het nu al verplicht?

Nederlandse overheidsinstanties (staats-, regionale of lokale overheidsinstanties; publiekrechtelijke instellingen; samenwerkingsverbanden hiervan) zijn vanaf 1 juli 2018 al verplicht om een toegankelijke website te hebben. In het Besluit digitale toegankelijkheid overheid staan specifieke voorschriften voor websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties. Het Besluit is een uitwerking van de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn.  Hierover moet verantwoording worden afgelegd in een toegankelijkheidsverklaring. Zijn de websites en mobiele applicaties van je overheidswebsite nog niet (volledig) toegankelijk? Dan kan je in de toegankelijkheidsverklaring beschrijven welke maatregelen de organisatie neemt om zo snel mogelijk aan de eisen te voldoen en wanneer die maatregelen worden uitgevoerd.

Wanneer is het voor jou verplicht?

Voor alle commerciële websites gaat vanaf 2025 de European Accessibility Act (Europese toegankelijkheidswet) gelden. Deze internationale wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid zal gaan verplichten dat onder andere financiële diensten en e-commerce-bedrijven (websites en webshops) digitaal toegankelijk moeten zijn. Als ondernemer heb je dus tot 2025 om je website toegankelijk te maken.

Waar te beginnen?

Er zijn in totaal 50 criteria waar je website aan moet voldoen volgens de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1). Dat is niet niks. Logisch dat je niet weet waar je moet beginnen.  Gelukkig is er genoeg informatie beschikbaar. Wij delen wat handige tools om je handvaten te geven om jouw website toegankelijker te maken.

Stap 1: Lees je in

Wat is digitale toegankelijkheid?

Stap 2: Test je toegankelijkheid

Test de toegankelijkheid van je website

Stap 3: Maak een plan

Stappenplan Toegankelijke Website

De webrichtlijnen van de WCAG uitgelegd

Stap 4: Implementeer

De digitale checklist Toegankelijke Content voor webredacteuren

Accessible brand colors

Stap 5: Test

Zelf de toegankelijkheid van een website testen

Stap 6: Blijf nieuwe pagina’s en content op de juiste manier maken

Wat doen wij bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen?

Ook wij gaan aan de slag en zijn een plan aan het maken om onze platformen toegankelijker te maken voor alle doelgroepen. We houden je op de hoogte!

Gerelateerde berichten

  • Het toeristische jaar 2024 in cijfers
    Feiten & Cijfers

    Het toeristische jaar 2024 in cijfers

  • Aantal bezoekers stijgt ook in kwartaal 3

    Aantal bezoekers stijgt ook in kwartaal 3

  • Herfstvakantie 2024 in cijfers

    Herfstvakantie 2024 in cijfers