Het toerisme in Gelderland groeide in januari 2022 met 39% ten opzichte van het jaar ervoor. Het gaat vooral om binnenlandse toeristen. Ondanks deze stijgende lijn lag het aantal verblijfsgasten in Gelderland in januari 2022 nog altijd onder het niveau van voor corona (januari 2020). Bungalowparken hadden dit jaar de beste januari ooit en het aantal gasten in hotels en B&B’s veerde ook weer op.
Algemeen
Sinds halverwege december 2021 zat Nederland in een strenge lockdown door de oplopende besmettingen van de omikronvariant. Vanaf zaterdag 15 januari 2022 werd een deel van de maatregelen versoepeld. Zo mochten winkels en contactberoepen open tot 17.00 uur, ging het onderwijs weer open en kon er worden gesport. Vanaf woensdag 26 januari openden ook de restaurants en theaters hun deuren tot 22.00 uur en mochten evenement weer plaatsvinden. In hoeverre heeft dit invloed gehad op het aantal verblijfsgasten dat in januari 2022 in Gelderland verbleef?
Gelderland
De groei van 39% ten opzichte van januari 2021 is te verklaren door soepelere coronamaatregelen en het weer in januari 2022. Gedurende januari 2021 (vorig jaar dus) zaten we in een strenge lockdown en werd tegen het einde van de maand de avondklok ingevoerd. De stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen in januari dit jaar verklaart dan ook de 39% groei. Dat januari 2022 droger en zachter was qua temperatuur dan normaal zal ook een positief effect hebben gehad op het aantal bezoekers.
Vergelijking landelijk
Op landelijk niveau zien we zelfs een nog grotere stijging van het aantal verblijfsgasten (57%) in januari 2022 ten opzichte van het jaar ervoor. Gelderland bevat relatief veel natuurgebieden; men vindt er veel rust en ruimte. Laten dat nu net de thema’s zijn waar bezoekers gedurende de coronaperiode naar op zoek waren en waar nog veel mogelijkheden lagen om eropuit te gaan. In tijden van strenge maatregelen werden stedelijke gebieden als de randstad daardoor harder getroffen dan regio’s in Gelderland. Logischerwijs stijgt het aantal gasten in deze stedelijke gebieden, en dus ook het landelijk gemiddelde, een stuk sneller zodra maatregelen versoepelen.
Pre-corona
Hoewel er een stijgende lijn te zien is, kwamen nog altijd 33% minder verblijfsgasten naar Gelderland in vergelijking met de periode voor corona (januari 2020). We zaten immers nog voor een gedeelte van de maand in lockdown.
Verdieping
Zoomen we verder in op de data dan zien we dat bijna alle verblijfsgasten in januari 2022 uit Nederland afkomstig waren. Nederlanders vormden ook pre-corona het grootste marktaandeel als het gaat om verblijfsgasten in Gelderland (85% januari 2020), al blijkt dat het aantal buitenlandse bezoekers in januari dit jaar een stuk lager lag dan in 2020. Gasten uit onze buurlanden Duitsland en België vormden ook in januari 2022 de grootste groep buitenlandse bezoekers.
Bungalowparken hadden dit jaar de beste januari ooit. Logisch als je bedenkt dat mensen in bungalowparken meer bewegingsruimte en belevingsmogelijkheden hebben in tijden van een lockdown dan in veel andere accommodaties. Het aantal bezoekers aan hotels veerde weer op, maar het niveau ligt nog beneden het aantal gasten pre-corona (januari 2020). Kamperen is in januari nooit erg in trek en had daardoor dus relatief weinig hinder van corona.
Na een drastische daling in aantal gasten voor groepsaccommodaties in januari 2021 (daling van 91% ten opzichte van januari 2020), steeg het aantal gasten in januari dit jaar weer aanzienlijk. Het aantal lag echter nog altijd onder het pre-corona niveau (64% ten opzichte van januari 2020). Dat gedurende januari 2022 de strenge lockdown werd versoepeld, zal hier een grote rol in hebben gespeeld. Een hotel/B&B of accommodatie op een bungalowpark boekt men meestal met het eigen huishouden, terwijl vriendengroepen, kennissen en families doorgaans het type gasten zijn van een groepsaccommodatie.
Bron van de gebruikte cijfers in dit artikel is de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.