Goede vooruitzichten voor het Europese toerisme, maar oorlog, inflatie en personeelstekorten hebben een impact

  • Nu de zorgen over Covid-19 zijn afgenomen, wordt verwacht dat Europa in 2022 70% van de pre-pandemische reisvraag zal herstellen
  • Plotselinge stijging van de consumentenvraag in combinatie met personeelstekorten vormen een serieuze uitdaging voor de sector
  • Langeafstandsreizen naar Europa blijven aanzienlijk achter bij herstel op korte en middellange afstand

Europa

Onzekerheid veroorzaakt door een verslechterende inflatie, langdurige ontwrichting door de oorlog in Oekraïne en stijgende Covid-19-cijfers blijven de toeristische vooruitzichten in heel Europa in gevaar brengen. Toch voorspelt de European Travel Commission (ETC) dat de bereidheid om te reizen deze zomer groot is. De meest recente editie van het kwartaalrapport ‘European Tourism Trends & Prospects’ (juli 2022) geeft aan dat het herstel in volle gang is dit hoogseizoen, waarbij het door de pandemie opgebouwde spaargeld van consumenten naar verwachting volop voor reizen ingezet wordt.

ETC voorspelt dat Europa dit jaar tot 70% van de pre-Covid-reisvraag zal herstellen. Voor 2022 tot nu toe zagen Bulgarije (-8%), Servië (-10%) en Turkije (-14%) de sterkste opleving van het aantal toeristen. Monaco (-22%), Kroatië (-30%), IJsland (-35%) en Slovenië (-37%) – de enige bestemmingen die gegevens tot mei rapporteren – lieten ook een sterk herstel zien. Aan de andere kant van het spectrum vertraagt ​​de geografische nabijheid van Letland tot Rusland het herstel van het toerisme van het land van de pandemie (-63%) na massale annuleringen van hotelboekingen. Slowakije en Tsjechië behoren ook tot de Oost-Europese bestemmingen die de daling van 50% overschrijden.

Inflatie

Hoge inflatie zorgt voor verschuiving naar binnenlandse en korte afstandsreizen. Hoewel het reissentiment in Europa sterk blijft, is het spaargeld – dat naar verwachting de groei zou stimuleren – uitgehold door de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van de stijging van de energie- en voedselprijzen. Bovendien verhoogt de forse versnelling van de brandstofprijzen ook direct de prijs van reizen. Voor consumenten zal de prijsstijging waarschijnlijk de voorkeur verschuiven naar goedkopere opties zoals staycations of meer betaalbare vormen van vervoer naar nabijgelegen landen.

Langeafstandsmarkten

Als gevolg hiervan zullen reizen op korte en middellange afstanden naar verwachting het herstel van het Europese toerisme blijven stimuleren. Aankomsten van langeafstandsmarkten blijven nog steeds aanzienlijk achter, vooral in Azië, waar het reissentiment wordt belemmerd door aanhoudende Covid-19-beperkingen. Hoewel het sentiment in de Verenigde Staten positiever is, verloopt het herstel nog steeds trager dan verwacht. Amerikaanse burgers die uit Europa terugkeerden, moesten tot eind mei/begin juni PCR-tests ondergaan voordat ze op reis gingen, wat de vraag mogelijk heeft tegengehouden.

Personeelstekorten

Personeelstekorten in heel Europa vormen een nieuwe bedreiging voor de opgehoopte vraag naar reizen. Gezien de sterker dan verwachte opleving van de vraag in 2022, zorgt de aanhoudende achterstand in het arbeidsaanbod voor personeelstekorten in de Europese reis- en toerismesector. Als gevolg hiervan hebben veel Europese bestemmingen deze zomer moeite om aan de grote vraag te voldoen. De belangrijkste redenen die voor deze tekorten worden aangehaald, zijn de beperkte pool van beschikbare werknemers, lange doorlooptijden voor veiligheidsmachtigingen en de sector die wordt gezien als een onstabiele werkgelegenheidsmogelijkheid na Covid.

Hoewel de personeelstekorten in de horeca acuut zijn, domineert een tekort aan werknemers in de luchtvaartsector de krantenkoppen. Tijdens de pandemie werden ongeveer 190.000 Europese luchtvaartarbeiders ontslagen. Ondanks dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens reageren met wervingsacties, is de sector niet in staat om binnen het piekzomerseizoen adequaat te reageren. De impact van dit tekort is voelbaar – in het eerste weekend van juni zag Nederland annuleringspercentages tot 11% en tot 4% in het VK. Luchthavens verminderen het aantal vluchten om de reischaos te verminderen. Dit, aangezien verschillende luchtvaartmaatschappijen stakingen aankondigen en vluchten annuleren vanwege een tekort aan arbeidskrachten.

Benieuwd naar het gehele rapport download deze hier.

Omar van Beek

Business Intelligence Marketeer

Al jaren werk ik in de toerisme & recreatie industrie en de vraag naar data-gedreven inzichten neemt jaarlijks toe. Inzichten die leiden tot betere bedrijfsbeslissingen die ervoor zorgen dat de juiste gast op het juiste moment bereikt wordt. De benodigde data om tot deze inzichten te komen is ook beschikbaar. Het moet echter nog wel op een gebruiksvriendelijke en leesbare manier samengebracht en gepresenteerd worden. Dit is waar ik me dagelijks mee bezig houd.

Gerelateerde berichten

  • Aantal bezoekers stijgt ook in kwartaal 3

    Aantal bezoekers stijgt ook in kwartaal 3

  • Herfstvakantie 2024 in cijfers

    Herfstvakantie 2024 in cijfers

  • Zomervakantie 2024 in cijfers

    Zomervakantie 2024 in cijfers