Sta je als duurzame regio bekend, dan kan dat voor consumenten en bedrijven een goede reden zijn voor een bezoek. Slim dus om te investeren in duurzaamheid. In deze serie interviewen we ondernemers die daar meer over kunnen vertellen. Deze keer: Maarten de Keijzer, eigenaar van bierbrouwer Durs. Zijn advies: werk lokaal – dat is duurzaam én economisch verantwoord.
Voor Maarten de Keijzer, eigenaar van bierbrouwer Durs is het duidelijk: in en rond Arnhem zijn zoveel goede producenten, ambachtsmensen en ondernemingen te vinden. Samenwerken met deze lokale ondernemers is dé manier om duurzaam te werken.
‘Je voorkomt onnodig transport en uitstoot en stimuleert de lokale economie. Bovendien kun je met lokale ondernemers makkelijker afspraken maken over hergebruik en circulair werken dan met multinationals.’
Maarten de Keijzer, eigenaar van bierbrouwer Durs
Daarom duurzaam
Al vanaf het moment van oprichting, een kleine 4 jaar geleden, maakt bierbrouwerij Durs – bekend van biertjes als ‘Dikke Prins’, ‘Geutpisser’ en ‘Dakhaas’ – duurzame keuzes. Het is niet altijd de makkelijkste weg, beaamt Maarten, maar heel ingewikkeld is het ook weer niet. ‘Bij elke beslissing stel je jezelf gewoon eerst de vraag: kan het ook duurzamer? Bij de inkoop van elektriciteit hebben we gekozen voor volledig duurzaam opgewekte stroom. Ons watergebruik weten we te beperken door het her te gebruiken voor schoonmaak van de ketels. En de omdozen voor cadeauverpakkingen komen we weer ophalen als we een nieuwe bestelling brengen. Zonde om ze naar het oud papier te brengen.’
Wel of niet off-grid gaan
En ja, geeft hij toe, het is eenvoudiger om als relatief jong bedrijf duurzaamheidskeuzes te maken. Maar ook Durs staat nu, slechts een paar jaar na de opbouw van de brouwerij, alweer voor een lastige keuze waarin duurzaamheid een grote rol speelt. ‘Zullen we vertrekken uit ons geliefde Klarendal naar een off-grid locatie aan de rand van de binnenstad? Een plek waar restwarmte en restkoelte van een zwembad zorgen voor een constante temperatuur in de opslagloodsen? Bier is gebaat bij zo’n constante temperatuur, en nu zomers steeds warmer worden, is koeling hard nodig. We willen geen milieuonvriendelijke airco’s neerzetten, zeker als we op een andere locatie restwarmte en -koelte kunnen gebruiken. Die als extra voordeel hebben dat we weten wat we de komende 10 jaar aan energiekosten kwijt zijn. Dat is juist nu, midden in een energiecrisis, ook veel waard. Maar ja, dat charmante pand waar we al sinds de oprichting zitten … Lastige keuze.’
Andere manier van werken
Achter hun duurzame keuzes zitten vrijwel altijd economische overwegingen, vertelt Maarten. Dat duurzame keuzes per definitie duurder uitpakken, vindt hij onzin. ‘Wel vraagt het om andere processen, een andere manier van werken – ook omdat je vaak met kleinere partners samenwerkt. Een lokaal gebrouwen biertje is voor een hotel of café wellicht duurder dan de scherpe prijzen van een multinational, maar vergeet niet wat er bij zo’n contract met een multinational komt kijken. Hoezeer dat je kan beperken. Je hebt weinig grip op het productieproces en al helemaal niet op de duurzaamheid ervan.’
Leefbaarheid van de stad
Maarten vertelt over zijn samenwerking met een bakker en zuivelboer uit de regio. ‘De bostel, één van de belangrijkste restproducten van een bierbrouwer, gaat voor een deel naar bakkerij Tom van Otterloo – die er lekkere broden en puntjes van bakt – en naar de koeien van boerderij IJsseloord.’ Dat veel mkb’ers het nu zo zwaar hebben door de energiecrisis, doet Maarten veel. ‘De leefbaarheid van de stad komt in gedrang als de lokale bakkers, slagers en horeca worden vervangen door grote ketens. Extra belangrijk dus om de lokale economie te stimuleren. Dat doen wij door altijd eerst in ons eigen postcodegebied te zoeken naar een nieuwe leverancier of producent. Pas wanneer we daar niemand vinden, zoeken we een ring verder. Zo blijven we in de buurt.’
Houten uitstalkast
Laatst noemde een andere ondernemer Durs een schoolvoorbeeld, vertelt Maarten niet zonder trots. Dat ging over de houten uitstalkasten die ze in supermarkten en slijterijen gebruiken. ‘Je kunt natuurlijk een kartonnen display neerzetten, maar wij besloten Arnhems hout te gebruiken, waar Arnhemse herintreders van Stichting RecaP een duurzame uitstalkast van maken. Die kast is niet alleen mooi, maar ook goed her te gebruiken.’ Lokaler en duurzamer dan dat kun je het niet krijgen!
Meer over Durs, hun bieren én een ode aan Ernems water vind je op durs.nl.