CBS* bracht onlangs de voorlopige jaarcijfers over toerisme in Nederland uit. Volgens CBS* bezochten in 2021 bijna 32 miljoen gasten Nederland. Dat is een stijging van 17% procent vergeleken met 2020. Ook in Gelderland groeide het toerisme in 2021, er werden bijna 4 miljoen bezoeken geregistreerd, zo’n 20% meer dan in 2020, voor meer informatie zie ons artikel “4 miljoen toeristen in Gelderland in 2021.” 6% is afkomstig uit het buitenland, in 2019 was dit nog 17%. Dit betekent dat met name het binnenlandse toerisme gegroeid is. Het buitenlandse bezoek nam sterk af door de verschillende beperkingen rondom de pandemie.
Nationaliteiten
Kijken we naar de nationaliteit van de buitenlandse gasten die in 2021 ons land bezoeken. Dan is Duitsland met 41% de absolute koploper. België (18%) en Frankrijk (7%) komen op een respectievelijke tweede en derde plaats. Gelderland is ook populair bij De Duitsers: maar liefst 46% bezocht in 2021 onze provincie (zie ook onderstaande grafiek).
Duitsland
De bovenstaande grafiek geeft duidelijk weer dat het merendeel van de buitenlandse gasten (46%) in Gelderland uit Duitsland komt. Tot 2019 was er een duidelijke jaarlijkse groei in bezoek te zien. In2020 (-41%) en 2021 (-33%) is er door COVID een sterke daling ingezet, het absolute aantal liep van 342.000 Duitse bezoekers in 2019 naar 109.000 in 2021.
Logischerwijs is het aantal overnachtingen ook teruggelopen. Van een record van maar liefst 1 miljoen in 2019 naar 368.000 in 2021. Hiermee komt het aantal overnachtingen op een vergelijkbaar aantal met 2014.
Wat verder opvalt is dat het aantal Duitse gasten in oktober 2021 zowel landelijk als in Gelderland enorm hoog is in vergelijking met andere maanden. Sterker nog, het is de drukbezochtste maand van onze oosterburen aan ons land. De maand oktober is altijd populair bij Duitse gasten onder andere door twee nationale feestdagen. In 2021 komt hier nog bij dat in deze maand het aantal besmettingen en reisbeperkingen gelimiteerd is. Tegen het einde van de maand lopen de besmettingen weer op en daardoor is te zien dat in november en december de bezoeken weer sterk teruglopen.
Type accommodatie
Sinds de start van de pandemie in 2020 verblijft de Duitse gast in Gelderland het vaakst op een camping, in tegenstelling tot de rest van ons land, waar 49% in een hotel verblijft. Verder is het interessant om te zien dat de afgelopen twee jaar de populariteit van hotels is afgenomen en dat de campings en bungalowterreinen juist is toegenomen. Deze trend is met name op nationaal niveau goed te zien. Een logische verklaring voor deze beweging is dat bij zowel campings als bungalows er meer ‘controle’ is over de eigen omgeving. Waar je in een pandemie periode contact met anderen wilt minimaliseren is de keuze voor verblijf in een hotel dus minder vanzelfsprekend. Hoe zich dit na de pandemie zal ontwikkelen zal moeten blijken.
België
Onze zuiderburen staan op een tweede plek met 18% in 2021 van het totaal aantal buitenlandse bezoekers aan onze provincie. In absolute aantallen zijn dit 53.000 Belgische bezoekers, een daling van 5% ten opzichte van 2020. Opvallend is dat het bezoek van Belgen een stuk minder sterk daalde dan die van onze Duitse verblijfsgasten. Het aantal overnachtingen daalde in 2020 van 151.000 naar 145.000 in 2021.
Type accommodatie
Belgische gasten die naar Gelderland komen, kiezen het vaakst voor een verblijf in hotels/B&B’s/pensions. Gevolgd door bungalowparken, die voor een langere periode worden geboekt. In tegenstelling tot de Nederlandse bezoekers, zijn kampeerterreinen bij Belgen veel minder populair. Verder is te zien dat verblijf in hotels de laatste jaren afneemt en wordt vervangen door verblijf in bungalows.
Inzicht in de Duitse en Belgische gasten
Zou je meer kennis willen vergaren over deze verblijfsgasten voor je eigen bedrijfsdoelstellingen? Wil je bijvoorbeeld weten wat ze doen tijdens hun verblijf in Gelderland? Of ben je nieuwsgierig naar het bedrag dat ze besteden en waaraan ze dit doen? Kijk dan op:
Mocht je nog vragen of verder advies nodig hebben, neem dan zeker even contact met ons op.
* CBS meet het aantal overnachtingen gasten bij toeristische accommodaties. Kleine logiesaanbieders en vaste verblijfsgasten (jaarplaatsen voor stacaravans, boten en een tweede woning) worden in dit onderzoek niet meegenomen.