Nieuws

Serveer water van Veluwse oorsprong

De samenwerking op de Veluwe richt zich op twee ambities: zuinig zijn op wat de Veluwe te bieden heeft enerzijds en aantrekkelijk zijn voor bewoners en bezoekers. De natuur en het landschap van de Veluwe vormen de kurk waarop veel Veluwse activiteiten drijven. De kwaliteit van de Veluwe is een belangrijke economische waarde, maar dit gebruik heeft ook een prijs. Als we de Veluwe gebruiken moeten we die ook onderhouden. Onderhoud van natuur en landschap kost aandacht, kennis en geld. Dat moeten we, bewoners en gebruikers, samen opbrengen. Beheerders van natuurterreinen en ondernemers in toerisme en recreatie beseffen steeds meer dat ze mede verantwoordelijk zijn voor het behoud van de regio die ze graag aan hun bezoekers willen laten zien.

Prijsvraag voor innovatie ideeën
De Veluwe is in 2016 verkozen tot één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Naast het winnen van deze eretitel ontving de Veluwe ook een geldbedrag van 300.000 euro, bedoeld om het gebied nog mooier en aantrekkelijker te maken. De provincie schreef op verzoek van de Veluwe Alliantie een prijsvraag uit voor innovatieve ideeën. Eén van de winnaars van deze prijsvraag was het Veluwefonds. Hun inzet was een project waarin zij Veluwse restaurants willen bewegen Veluws kraanwater te serveren in plaats van gebotteld water van elders. Een deel van de opbrengst van dit kraanwater wordt gedoneerd aan Veluwefonds ten behoeve van investeringen in de Veluwse natuur.

Het lekkerste water van Nederland
Veluws water is duizenden jaren oud en gezuiverd door een meer dan 100 meter dikke zandbodem. Het is licht mineraal houdend, bevat weinig kalk en is helder van kleur en zacht van smaak. Samen met KRNWTR biedt het Veluwefonds horecagelegenheden op de Veluwe mooie producten waaruit zij echt Veluws kraanwater kunnen serveren. Het Veluwefonds en KRNWTR delen de visie dat kraanwater uit lokale Veluwse bron, zeker wanneer het gefilterd, gekoeld en zelfs bruisend wordt aangeboden, net zo lekker is als bronwater dat verpakt en vervoerd moet worden. Tijdens de KRNWTR-wards 2019 werd kraanwater uit twintig grote steden uit Nederland geproefd en beoordeeld door een deskundige jury. Ook waren er vijf bronwaters uit fles aanwezig, voor 100% van de proevers was het niet mogelijk om de vijf mineraalwaters te herkennen.

De unieke KRNWTR-tappunten zijn van duurzame materialen zoals bamboe & staal, en maken het gemakkelijk gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater te tappen. Een deel van de opbrengst van dit kraanwater wordt gedoneerd aan Veluwefonds ten behoeve van investeringen in de Veluwse natuur.

Door Veluws kraanwater te serveren neem je als ondernemer verantwoordelijkheid voor de Veluwse natuur en profileer je je organisatie als maatschappelijk verantwoorde Veluwse onderneming. Op de website van zowel Veluwefonds als KRNWTR is te zien aan welke projecten het gedoneerde geld wordt besteed.

Ook lokaal gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater serveren? Neem contact op via guus.kamps@veluwefonds.nl.

.

Bekijk de brochure

Herre Dijkema

Directeur

Lang is toerisme bekeken vanuit de bijdrage die het levert aan de (regionale) economie. Gelukkig ziet men inmiddels dat toerisme ook bijdraagt aan werkgelegenheid, leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid: bezoekers kunnen ervoor zorgen dat een winkel openblijft in het dorp of er werkgelegenheid is in de regio. Toerisme is dus een belangrijk middel om regionale doelen te bereiken en dat lukt alleen als bedrijven, overheden en wij samenwerken aan een sterk imago van de regio’s en een match maken tussen de vraag van de bezoekers en het toeristisch aanbod. Ik verbind daarbij het belang van partijen aan regionale doelen, ondersteun en adviseer partners met de kennis die wij bezitten.

Gerelateerde berichten

  • Op Oorlogspad door Gelderland
    Nieuws

    Op Oorlogspad door Gelderland

  • Themacampagnes vol inspiratie; dit zijn de resulaten in 2024
    Nieuws

    Themacampagnes vol inspiratie; dit zijn de resulaten in 2024

  • Zomer 2024: Dagbezoek Gelderland flink gestegen
    Persbericht

    Zomer 2024: Dagbezoek Gelderland flink gestegen