De Veluwe is een waardevol gebied. Het landschap, de natuur, erfgoed, dorpen en steden zijn uniek, ook in internationaal perspectief. Daarbij is de economische opbrengst groot (werkgelegenheid, inkomen), maar ook de kwaliteit van (be)leven voor bewoners en bezoekers. Hoe zorgen we als samenwerkende partners dat de waarden van de Veluwe in stand blijven en kunnen worden doorgegeven aan volgende generaties? De omvang en de urgentie van kwesties die op ons afkomen
vragen om een heldere koers en een gezamenlijke aanpak.
Deze aanpak is beschreven in de nieuwe VeluweAgenda 2030, die op 12 maart tijdens het VeluweCongres is gepresenteerd. Deze agenda wordt gedragen door een breed samenwerkingsverband: grondeigenaren, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden op en rond de Veluwe.
De ambitie van de VeluweAgenda 2030 is als volgt:
In 2030 is de Veluwe een voorbeeldregio waar het gaat om het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van toerisme. We geven prioriteit aan de Veluwse natuurwaarden, op het Veluwemassief, in de gebieden daaromheen en op de agrarische gronden. Door die natuurwaarden uit te dragen versterken we de unieke beleving van landschap, erfgoed, dorpen en steden. We werken gezamenlijk, in nauwe samenwerking met bewoners, aan een duurzame verhouding tussen recreatie en natuur, landschap en erfgoed.
Om bezoekers en bewoners een unieke beleving te kunnen bieden is de Veluwe in 2030 de meest gastvrije bestemming van Nederland met een gezonde vrijetijdseconomie en robuuste natuur. Het aanbod van de verschillende Veluwse belevingen is optimaal gericht op de vraag van recreant, toerist en bewoner. De kwetsbare natuur wordt ontzien via een slim samenspel van de recreatieve
voorzieningen. Bewoners zien het toerisme als kans voor het versterken van de leefbaarheid en zijn daarmee ambassadeurs van de Veluwe.
De VeluweAlliantie wil deze ambitie realiseren via een aanpak die steunt op drie pijlers. De uitwerking hiervan is te lezen in de VeluweAgenda 2030.