Nieuws

Groeit het aantal hotels op de Veluwe wel zo hard?

Vorige week publiceerde de Stentor een artikel over de significante groei van hotels op de Veluwe in de afgelopen 10 jaar. Zoveel hotels erbij op de Veluwe in 10 jaar? Wij doken in de bij ons bekende cijfers en zagen een ander beeld.

Wij zien in de bij ons beschikbare cijfers dat het aantal ‘hotels, bed and breakfasts, en dergelijke’, het afgelopen jaar met 3 stuks afgenomen is. Ten opzichte van onze eerste cijfers in 2012 zijn er zelfs 7 accommodaties minder in deze categorie. Dit is dus een heel ander beeld dan het beeld dat de Stentor schetste in haar artikel. Wij concludeerden dat de groei van de afgelopen 10 jaar niet bij hotels, maar bij ‘hotels, pensions, bed and breakfasts, e.d. met minder dan 5 slaapplaatsen’ heeft plaatsgevonden.

Waar komen de cijfers vandaan?
Het artikel van de Stentor lijkt gebaseerd op andere cijfers. De cijfers die wij gebruiken komen uit de Statistiek Logiesaccommodaties (van CBS), een standaard die ook NBTC Holland Marketing bijvoorbeeld gebruikt. De cijfers van de Stentor lijken ook afkomstig van het CBS, maar dan van de Standaard Bedrijfsindeling. Deze geeft inderdaad een stijging van 115 naar 200 ‘hotels’ op de Veluwe in de afgelopen 10 jaar. Maar hoe kan het dan dat ze zo verschillen met onze data?

De definitie uitgeplozen
De cijfers zijn beide dus afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een betrouwbare data bron. Na enig speuren blijkt het verschil in de definities te zitten. De definitie van de cijfers waarop het artikel van de Stentor gebaseerd is heeft een belangrijke toevoeging: “hotels ed.” – En dergelijke. Het blijkt hier om hotels, motels, bed and breakfasts, pensions en conferentieoorden te gaan. Een belangrijk verschil dat de conclusie, dat er ‘honderden hotels zijn bijgekomen’, niet rechtvaardigt. Maar dat verklaart nog niet het grote verschil in stijging, want ook de cijfers die wij gebruiken zijn gebaseerd op hotels, bed and breakfasts, pensions, ed.

Dat blijkt te komen doordat de cijfers die wij tot onze beschikking hebben alleen accommodaties mee tellen die minimaal 5 slaapplaatsen hebben. Als we ‘hotels en dergelijke’ van de Standaard Bedrijfsindeling nader bekijken is deze onderverdeeld in hotel-restaurants en hotel (geen hotel-restaurants). De volledige groei zit in die laatste categorie. Hierin zit geen minimum aantal slaapplaatsen.

Hoe zit het nou?
De conclusie met beide statistieken moet zijn dat de grote groei van de afgelopen 10 jaar bij hotels, pensions, bed and breakfasts, ’ed wel degelijk heeft plaatsgevonden, maar met de toevoeging ‘met minder dan 5 slaapplaatsen’. Toegegeven, het staat allemaal niet erg duidelijk aangegeven, maar het geeft uiteindelijk toch een heel ander beeld.

Pim Nouwens

Market Intelligence Analist

Dat old-school met je fingerspitzengefühl aan de gang heeft natuurlijk wel wat, maar met al die data die tegenwoordig beschikbaar is. Dan is het toch ook wel heel interessant om daar onderbouwde keuzes mee te maken. En al die kennis en inzichten probeer ik te leveren aan collega's, gemeentes en toeristisch bedrijfsleven in onze regio's.

Gerelateerde berichten

  • Uitvoeringsprogramma Gelderse KBL 2022-2024: Samenwerken aan een sterk netwerk en marketing
    Nieuws

    Uitvoeringsprogramma Gelderse KBL 2022-2024: Samenwerken aan een sterk netwerk en marketing

  • Nieuwe campagne Das andere holland leidt tot 47.490 weergaven
    Nieuws

    Nieuwe campagne Das andere holland leidt tot 47.490 weergaven

  • Op Oorlogspad door Gelderland
    Nieuws

    Op Oorlogspad door Gelderland